۹ فروردین ۱۳۹۳، ۱۱:۴۰

مهمترین رویدادهای مربوط به حقوق زنان در سال 92

اعتراض فعالان زن به حذف اولویت استخدام زنان مجرد/ پیگیری دولت برای حذف دوماده از طرح تعالی خانواده

اعتراض فعالان زن به حذف اولویت استخدام زنان مجرد/ پیگیری دولت برای حذف دوماده از طرح تعالی خانواده

اعتراض فعالان حوزه زن به ماده 9 و 10 طرح تعالی خانواده و جمعیت که مربوط به برداشتن قانون استخدام زنان مجرد و دادن اولویت استخدام به زنان متاهل فرزند دار و یا صرفاً متاهل است، یکی از مهمترین رویدادهای زنان در سال گذشته بود. اگرچه این دو ماده در کمیسیون بهداشت مجلس حذف شد، اما همچنان بسیاری از فعالان حوزه زن این را کافی ندانسته و خواستار حذف کامل این دو ماده در صحن علنی مجلس شورای اسلامی هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، بسیاری از فعالان حوزه زن گنجاندن دو ماده 9 و 10 طرح تعالی خانواده و جمعیت را تبعیض جنسیتی میان زن و مرد می دانند، چرا که براساس براساس ماده 9 طرح جمعیت و تعالی خانواده در تمامی بخشهای دولتی و غیر دولتی اولویت استخدام به ترتیب دارای مردان دارای فرزند، مردان متاهل فاقد فرزند و سپس دارای فرزند است به کار گیری یا استخدام افراد مجرد واجد شرایط در صورت عدم وجود متقاضیان متاهل واجد شرایط بلامانع است. همچنین در ماده 10 آمده است 5 سال پس از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون جذب افراد مجرد به عضویت هیئت علمی در تمامی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی دولتی و غیر دولتی و معلمان مدارس در تمام مقاطع تحصیلی ممنوع است تنها در نبودن متقاضی متاهل واجد شرایط با تایید بالاترین مقام دستگاه جذب افراد مجرد بلامانع خواهد بود.

فعالان حوزه زن پس از مطالعه طرح تعالی خانواده و جمعیت، نسبت به این دو ماده و علت گنجاندن آن در این طرح اعتراض کرده و خواستار حذف کامل آن در صحن علنی مجلس شدند.

ماده 9 طرح تعالی خانواده تقویت تبعیض علیه دختران است

   توران ولی مراد فعال حوزه زن از جمله زنان مخالف دو ماده 9 و 10 طرح تعالی خانواده است.

او معتقد است که تصویب این ماده تقویت تبعیض علیه دختران است، چرا که انتخاب شغل براساس قانون اساسی حق طبیعی هر فرد است، حال آن فرد یک مرد باشد یا یک زن.

به گفته او، ، ماده 9 طرح تعالی خانواده فرصت و حق انتخاب شغل دختران و مجردین را محدود و محصور می کند. داشتن شغل حق مسلم هر فرد است.  زنان با انتخاب شغل توانمندی خود را نشان می دهند و با نشان دادن این توانمندی، احساس رضایت دارند. مگر می شود توانایی ها و شایستگیهای یک زن را تنها به بهانه مجرد بودن نادیده گرفت.چگونه است که برای ازدیاد جمعیت اجازه استخدام به زنان مجرد داده نمی شود. قانون اساسی سیاستگذاران، قانونگذاران و مجریان را به رفع تبعیض علیه زنان و زمینه سازی و ایجاد امکانات جهت رشد و تعالی و تقویت جایگاه انسانی آحاد ملت موظف کرده است اما این طرح در جهت تشدید و تقویت تبعیض علیه دختران و زنان است.

برداشتن اولویت استخدام زنان مجرد مغایر با قانون اساسی است

   همچنین مهناز بهمنی از نمایندگان زن مجلس این ماده را خلاف قانون اساسی دانسته وگفته بود:« ارائه این طرح و حتی تصویب آن مغایر با قانون اساسی و حقوق شهروندی است استخدام افراد باید بر اساس شایسته سالاری باشد نه جنسیت و سن افراد.من مخالف با این موضوع هستم چرا که برداشتن حق استخدام بر اساس جنسیت مغایر با قانون اساسی و حقوق شهروندی است برای استخدام افراد باید مبنا شایسته سالاری باشد نه جنسیت، نه سن و یا تعاهل یا مجرد بودن افراد.اگر این طرح که در حال حاضر به امضای 50 نماینده رسیده است به تصویب برسد آسیب زیادی به روح و روان زنان وارد می شود ضمن آنکه ما را متهم به تبعیض جنستی می کنند.»

شاغل شدن عامل تاخیر ازدواج دختران

  اما مینو اصلانی از معدود فعالان حوزه زن است که با اجرای محدودیت استخدام دختران مجرد موافق است و می گوید: اشتغال از عوامل به تاخیر افتادن ازدواج دختران می شود. برداشتن اولویت استخدام زنان مجرد تضمین کننده آینده شغلی و خانوادگی دختران مجرد است و این موضوع فرصتی است تا دختران حتی پس از ازدواج نیز امکان جذب در دستگاههای دولتی و غیردولتی را داشته باشند.

به گفته رئیس بسیج زنان تصور جامعه امروز این است که دختران پس از کسب دیپلم و لیسانس در پی کسب شغل برای خود باشند و سپس ازدواج کنند، اما نمی دانند که شاغل شدن منجر به افزایش سن ازدواج در میان جوانان کشور می شود و ازدواج را به تاخیر می اندازد.

محدودیت استخدام زنان مجرد در طرح تعالی خانواده حذف شد

  پس از اظهار نظرهای مختلف و مخالف  از سوی فعالان حوزه زن، طرح جمعیت و تعالی خانواده  در 13 آذر ماه سال 1392 در کمیسیون بهداشت مجلس مورد بررسی قرار گرفت و اعضای این کمیسیون تصمیم به حذف ماده 9 و 10 طرح تعالی خانواده کردند.

فاطمه آلیا از اعضای فراکسیون زنان در این زمینه گفته بود:« حذف این دو ماده در کمیسیون بهداشت به معنی حذف کامل آن نیست و باید طرح به صحن علنی برود و اگر در آنجا نیز به حذف این دو ماده رای داده شود، می توان با قطعیت صحبت کرد. اما اعضای کمیسیون بهداشت وجود این دو ماده را تبعیض بین زن و مرد دانسته و این را حذف کردند. »

مخالفت معاون رئیس جمهور با برداشتن اولویت استخدام زنان مجرد

  معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده نیز مخالف این ماده است. به زعم شهیندخت مولاوردی طرح استخدام نشدن زنان مجرد به عنوان اولویت دستگاهها نقض غرض است و باید بررسی های بیشتری روی آن انجام شود.  هدف از طرح جمعیت و تعالی خانواده، افزایش مشوق هایی برای تشکیل خانواده و آوردن فرزند است اما در ماده 9 تاکید بر برداشتن حق استخدام مجردها ابتدا برای زنان و سپس مردان شده است که این موضوع با هدف اصلی طرح تعالی خانواده در تناقض است و باید بررسیهای بیشتری روی آن انجام شود.

مولاوردی به عنوان معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده توضیحات خود را در حوزه اقداماتش برای برداشتن این دو ماده اینگونه تکمیل کرده است:« البته حذف  مواد 9 و 10 که مربوط به اولویت شاغل بودن زنان متاهل است در کمیسیون بهداشت به معنای حذف کامل نیست و ممکن است در صحن علنی دوباره مورد بررسی قرار گیرد ضمن آنکه مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز برای اجرایی شدن طرح جمعیت و تعالی خانواده وارد میدان شده که می توان امیدوار بود طرحها به شکل واقع گرایانه و بسیار خوب پیگیری شود. ما نیز در تلاش هستیم تا نمایندگان را برای حذف این دو ماده متقاعد کنیم.»

قرار است در سال جدید نمایندگان مجلس بار دیگر طرح تعالی خانواده و جمعیت را مورد بازنگری قرار دهند. باید دید که تلاش های زنان در نهادهای دولتی و غیردولتی برای حذف این دو ماده از طرح تعالی تا چه اندازه تاثیرگذار بوده است؟! قطعاً عدم رای نمایندگان به حذف این دو ماده مساوی  است با دیگر تبعیض جنسیتی علیه دختران و زنان کشورمان که سال های بسیار است از وجود چنین تبعیض هایی رنج می برند.

....................

گزارش از نرگس محمدی

 

 

 

 

 

 

کد خبر 2261655

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha